2014. április 4., péntek


Informális hálózat.


Talán már megszoktátok, hogy a történések egyenes, időrendi vonalát holmi „miegymással” megtöröm. Így aztán igyekeznem kell, hogy a kb. 1000 szó végére a történet is egy kicsit tovább haladjon.

Most több közbevetésem is van. Mindjárt az első, amiről a címet vettem. Az informális hálózat.
Vegyünk egy emberi közösséget, mondjuk egy vállalatot. Vezeti az igazgató, van egy titkárnője, egy főmérnöke, egy gazdasági vezetője, Ezeknek is vannak beosztottjai, ahogy emlegetni szokás, a portásig.

Az alá, és fölérendeltségi kapcsolatok kirajzolnak egy formális, hivatalos, hálózatot. Mondjuk, ha béremelés van, az igazgató behívja a titkárnőt, és diktál két levelet, egyet a főmérnöknek, egy másikat a gazdasági vezetőnek, és közli velük a rendelkezésükre álló kerete. Ők, felbontják részegységekre. Azok is megkapják, és akár csoportokra lebontják. A csoportvezetők javaslatot tesznek az egyes emberek bérére, ezt a szolgálati úton feljebb küldik. Végül az igazgató kap két listát a javaslatról. Közben persze mindenki kicsit igazít a számokon. Az igazgató látja, hogy az a villanyszerelő, aki a múltkor egész hétvégén melózott, és lemondta a nyaralását, mert leégett a termelősor automatikája, és akinek azt mondta nem feledkezem el erről a fizetés emelésnél, nos ő kimaradt. 

Persze más a helyzet, ha a levelek diktálásánál megemlíti a titkárnőnek, hogy remélem, a Jóskát rendesen megbecsülik. Tudja ugyanis, hogy Jucika, a titkárnő együtt szokott ebédelni Mucikával, a TMK adminisztrátorával.

Persze Jucika szól Mucikának, aki, mikor gépeli a javaslatot, szól a főnökének, hogy „És a Jóska?”  Erre Jóska hírtelen bekerül a megérdemelt, és megígért emelést kapók közzé.

Minden hivatalos, formális hálózat mellett kialakul egy, a formálisnál legtöbbször hatékonyabb informális hálózat. A jó vezető ezt tudja, igyekszik az informális hálózat kulcsembereit beépíteni a formális hálózatba, ezzel növeli a rendszer hatékonyságát.

A lélektannak vannak nagyon jó módszerei az informális hálózatok, a társas kapcsolati rendszerek vizsgálatára.

A fórumon a hivatalos látszik, ezek a hozzászólások, de van egy informális. Küldök X-nek egy mailt, megkérdezem, informálom, kikérem a véleményét.

A második megjegyzésem, hogy soha ne fenyegetőzz olyannal, amit nem tudsz, nem akarsz megtenni. Pontosabban száz estből, egyszer blöffölhetsz, de az ne legyen az első, de még az első tízben se. Akkor van súlya a szavadnak, ha ura tudsz lenni.

A harmadik, a fórumok üzleti modellje. Az ilyen típusú vállalkozások ugyanúgy nyereség orientáltak, mint mondjuk egy lángossütő. A lángost sem adják ingyent, és egy fórum feltartása is pénzbe kerül.

Kinek a pénzébe? Szerencsés esetben a hirdetőjébe, szerencsétlen esetben a cég tulajdonosainak a költsége, vesztessége. A hirdetés annál többet hoz, minél látogatottabb az oldal, azaz minél többen kattintnak rá. Ha jó a fórum, akkor sokan írnak bele, az eleve sok kattintás. Ha nagy érdeklődésre tarthat számot az összejött adatbázis, ha a keresők sokszor és jó helyen dobják fel a fórum nevét, az is sok kattintás. Az egésznek a kulcsfigurája a regisztrált felhasználó. Ő melózik, és építi fel az adatbázist. 

Az index fóruma nem ingyenes, hiába állítják magukról. Tárhelyet ad az adatbázis építéséért, és még alapesetben a szerzői jogot is elveszi.  A fórum értéke a regisztrált felhasználó. Meg kellene becsülni!

Nem állom meg, hogy ide ne hozzam a minapi levelét az Indának. Kék a levél, zöld az én, talán csípős, megjegyzésem, amit a sorok közül vélek kiolvasni.

„Az Index Fórum él és virul, nem fog ki rajta sem a Facebook, sem a számtalan csillogó-villogó multiplatformos közösségi szolgáltatás.

Hát igen, nagy zűrt okoztak, volt is néhány több 10 milliós vesztességes évünk, de most talán túl vagyunk rajta.

Úgy működik, ahogy megszoktad és szereted használni.

A működés korszerűsítésére ne is számíts, a kassza azért nincs annyira tele.

A szédületes technológiai gyorsulás viszont meghaladta, az idő vasfoga pedig kikezdte a régen frissített felhasználási feltételeket és moderációs alapelveinket, ideje volt tehát ráncba szednünk ezeket.

Tudjuk, hogy ezen a téren (is) le vagyunk maradva, ezért néhány pongyolaságot kijavítunk, az nem kerül sok pénzbe.

Sok minden nem változott, hiszen az Index Fórum mindig is az állandóság világítótornya volt a magyar internet tengerén, és ez ezután sem lesz másként.

Alapvető változásban ne is reménykedj, az talán máskor, de mert jó voltál kapsz egy  költői képet, hogy lásd, milyen szép lelkünk van. Ja és tudjuk, hogy a torony ég, hiszen mi gyújtottuk fel.

Persze valójában díjazom az igyekezetet, és látok elmozdulást, de mindent a maga idején. Térjünk vissza a történetbe.

Látva, hogy nem látok semmit, a hozzászólásaimat sem, a nick neveimet sem, elkezdtem ígéreteimet beváltani, és írtam, hogy a moderátor modortalansága miatt panaszt szeretnék tenni, és kérem, segítsenek az illetékessel felvenni a kapcsolatot.

Rövid időn belül jelentkezett az illetékes, és álláspontjainkat többszöri levélváltásban tisztáztuk.

Szerintem értelmes vita volt, ahol számomra a legfontosabb az volt, hogy az üzemeltető szerint, nem valós személyek vesznek részt a fórumon, hanem nickek, és szerepjáték folyik.

Kaptam is egy Wágner úr idézetet erről.  

Itt jegyzem meg, hogy igyekszem tárgyilagos lenni, nem használok fel olyan információt, mely magánjellegű beszélgetés (levél váltás) során jutott tudomásomra. Az eseményeket többnyire fejből idézem, ezért a mostani, és az akkori megfogalmazások eltérhetnek egymástól árnyalatukban. Akkor, ha bárki sérelmesnek tart bármit, kész vagyok felülvizsgálni a leírtakat, bár azokat nem tényként, hanem véleményként írom le.

Én ragaszkodtam álláspontomhoz, hogy egy olyan topicban, ahol mindennapi esemény a csere, és az csak valós névvel, és címmel lehetséges, nem lehet a valós személyiségi jogokat háttérbe szorítani.

Végül is a két eredeti hozzászólásom helyreállításra került, és, bár nem nyilvánosan, és nem a moderátor, de a cég képviselője elnézést kért.

Napirendre tértem volna a dolgok felett, és akkor még a törölt két nick sem izgatott, de…….

De Gergerg  védte az álláspontját, mely a szabályokon alapult,  moderátor azonban, nyilván ismeretlen magasabb szempontra hivatkozva helyénvalónak ítélte a szabálytalan eljárását. Sőt, mint admin, megszüntette Gergerg moderátori státuszát, és örök időkre kitiltotta a rendszerből.

Valahogy felkerült néhány video, amit Gergerg készített, szakmai persze, azokat is törölte. Meggyőződésem, hogy teljesen szabálytalanul, és értelmetlenül.

A cég képviselőjétől azzal búcsúztam el, hogy látok a szabályzat rendszerükben néhány szarvas hibát, és később, ha több időm lesz szívesen váltanék vele erről néhány sort.

Emlékezetem szerint, akkor egyetlen dolgot említettem. Nevezetesen azt, hogy a modus moderandinak nevezett izé, nem érvényes a felhasználóra, mert a regisztráláskor elfogadásra kerülő szabályzat nem említ ilyen dokumentumot. Az ott említett moderációs szabályzat meg nem létezik. A jog már csak ilyen. Pontosnak kell lenni.

Nocsak! Túlléptem az 1000 szót.

Legközelebb leírom, hogy építették le a csevegőt, ma már élő hulla.

Mi lett a szabályzattal első menetben?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése