2014. április 5., szombat

Az erkölcsi szabályok felülírják a törvényeket.


Lehet, hogy a címben megfogalmazott állítással sokan nem értenek egyet, de nem hiszem, hogy nekik lenne igazuk. Hiába hoznának most egy olyan törvényt, hogy a kóbor kutyákat a közétkeztetésben fel kell használni kutyaburger formájában, biztos nem fogyna, pedig Vietnamban megeszik a kutyát. Nálunk az erkölcs, a szokás tiltja a kutyák evését. A mohamedánoknál tilos a disznó fogyasztása, a zsidóknál meg csak a kóservágott párosujjú patások fogyaszthatók, és azoknak is csak meghatározott részei. A szokások persze változnak, átalakulnak. A törvények a szokásokat, elvárásokat, társadalmi normákat, erkölcsi, etikai szabályokat rögzítenek. Ezért mindig egy kicsit késve követik az élet változásai. A bíró feladata, hogy a törvényeket alkalmazza, de egy-egy ügy megítélésénél vegye figyelembe a körülményeket, az erkölcsi, etikai szabályokat.
Nem lehet etikai vétségért elítélni senkit. Az etikai elvárások nem egzaktak, a törvények, szabályzatok azok, legalábbis azoknak kellene lenni.
Bizonyos mértékig a szerződések is törvények. Két, vagy több egyenjogú fél egy dolog megítélésére, végrehajtására, szabályozására létrehoz egy „törvényt” A dolgokat innen kezdve a szerződés alapján ítélik meg.
Az Index Fórum, és a regisztrált felhasználó szerződést köt. A szerződéskötés a regisztrálási folyamat része. Itt mondja meg az Inda, mint üzemeltető, hogy milyet feltételekkel szolgáltat. Amit a regisztrálási folyamat alatt nem hoz a másik fél tudomására, azt nem kérheti számon később.
A fórumra történő regisztrálás több lépcsőben történik.
Először az inda beléptető rendszernél az „Indapass felhasználási feltételek” című okmány feltételeit kell elfogadni. Utána az Index Fórum szabályzatát. Mindkét dokumentum hivatkozik a Szolgáltató Adatvédelmi és adatkezelési szabályzatára. Az adatkezelési szabályzat utal külső rendelkezésekre.
A szolgáltató képviselőjével beszélgetve, már itt két megjegyzésem volt. Az egyik, hogy feleslegesek a két okmányban az ismétlések, a másik a tegeződés.
Rendben, a fórumon elfogadott a tegeződés, de amíg nem regisztráltam, addig mi ez a haverkodás?
Nem fogok részletesen végigmenni, a több napon át tartó konzultáción, ezt most azért említem meg, mert jelenleg is így van.
Amit, akkor is, és most is szóvá teszek az az ingyenesség kérdése. Az én felfogásom szerint a fórum NEM INGYENES! Fizet a felhasználó a szerzői jog átengedésével, és a munkájával, amivel feltölti az adatbázist. Tehát az index nem kegyet gyakorol!
Volt egy harmadik típusú észrevételem. Az önjáró moderálás.
A szabályzat megemlíti a moderációt, és konkrétan meghatározza, hogy mely esetekben lehet, és hogyan moderálni egy hozzászólást. Ezzel szemben az a gyakorlat, hogy a moderátorok túlterjeszkednek a szolgáltatói felhatalmazáson, és olyan esetben is moderálnak, amikor arra nincs felhatalmazásuk.
Mondok erre egy friss példát. A foto cuccok értékesítésre felkínálásánál, a moderátorok azt a követelményt támasztják, hogy a gyártási szám legyen feltüntetve. Erre nincs felhatalmazásuk, a felhasználó nem fogadta el. Jelenleg is gyakorlat, hogy, ha valaki elfelejtkezik róla, egy időre kitiltják.
Akár mennyire ésszerű a követelmény, nem ez a megoldása. Rendesen be kell tenni a szabályzat megfelelő helyére.
Szerintem a moderátoroknak megengedett szabad „törvényalkotás” elfogadhatatlan. Ráadásul a moderátorok nem alkalmazottai a cégnek. A cég nem felel értük? Kár okozás esetén, a kártérítést ki fizeti?
A cég képviselője, azt írta nekem, hogy észrevételeim egy részét figyelembe véve, (elég sok volt, amiket most nem sorolnék fel,) új szabályzat lesz március 1.-től.
Nem lett. Kérdeztem, mikortól várható, a válasz március 15 volt.
Közben a csevegő áthelyezésre került a kertészeti részbe, ezzel a politikai jellegű témák tabuvá váltak.
Később összevonták egy, mindössze 21 hozzászólást tartalmazó évekkel ezelőtt bedöglött topical, és így sikerült Gergerget, mint alapítót kiiktatni, sőt a neve mindenütt, tudomásom szerint hozzájárulása nélkül átírásra került.
Kicsinyes, primitív bosszú. A diktatúrák jellemzője, a már kegyvesztett ember kiretusálása a fényképekről. PFUJJ!!
Mellesleg gyanús, hogy a szerzői jogot is sérti.
Valakinek a kérdésére válaszoltam, és a válaszban leírtam, hogy az összevonás egyik eredménye Gergerg nevének kitörlése. A tényeket írtam le, nem kommentáltam.
Egy pillanat alatt eltűnt a hozzászólásom, és kaptam egy gépi értesítést.
Ekkor elhatároztam, hogy tesztelem a rendszert, bemutatandó, hogy milyen visszásságok vannak.
Életre keltettem Alfit, és a szolgáltató képviselőjét értesítettem ezen szándékomról.


Erről legközelebb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése