2015. október 3., szombat

Tücsökzene. 4. Kell egy csapat.


Írtam már a demokrácia kialakulásáról. Itt. 

Amikor az történt Spárta volt a hellén városállamok legerősebbje. Athén a feltörekvő második volt.

Spárta egy katona állam, Athén egy kereskedő állam volt.

Athénban nem volt mindenki egyenlő, Spártában sem. Teljes polgárjoggal csak az Athénban született nagykorú, szabad férfiak rendelkeztek. A beköltözőknek, ma úgy mondanánk, hogy bevándorlóknak, csak korlátozott joguk volt a közügyekben való részvételre, a rabszolgák és a nők pedig teljesen jogfosztottak voltak.

Tehát a politikai jogok származáshoz voltak kötve. Később a népet (Demosz) négy vagyoni osztályba sorolták, és ebből három teljes joggal, a negyedik korlátozottal vehetett részt a közéletben.

Kleisztenész reformjai révén, mely egyenlő politikai jogot adott minden athéni polgárnak, alakultak ki a demokratikus alapok, és ez teljesedett ki Periklész alatt.

Ekkoriban a vezetők politikai hatalma azon alapult, hogy valódi jogot adtak a legalsóbb néprétegeknek, ezért azok tagjai az államot magukénak érezték, és támogatták a vezetőket.

Manapság ezt a csapatépítést, már vállalati szinten is alkalmazzák. A cégek sokszor létesítenek csapatépítő tréninget, azért, hogy kialakuljon az egy közösségbe tartozás érzése.

Ez komoly erőket szabadíthat fel. Növeli a hatékonyságot.Az időnkénti választások tehát nem csak legitimitást biztosítanak a vezetésnek, hanem erősítik az együvé tartozást.

Így történt az ókorban is. Athén ekkor élte fénykorát.

Tudom, ugrálok az időben, de világosan kell látni, hogy a demokratikus jogok, annak titkos szavazással történő gyakorlása, a vezetés korlátozott időre történő megbízatása olyan dolgok, melyek akár egy állam, akár egy kisebb közösség életében komoly hatással vannak a tulajdonosi tudatra, és a hatékonyságra.

Okos vezetés ezt felismeri, és alkalmazza. A gyáva úgy intézi, hogy a megbízatása ne legyen határidőhöz kötve, ne lehessen kritizálni a vezetést, legyen egy érezhető fenyegetés a hatalom részéről azokkal szemben, akik „nem lépnek egyszerre”.

Persze a fórum csak egy virtuális világ. A tagok informálódni, információt adni akarnak. Lehet jó egy fórum, úgy, hogy egy üzleti vállalkozás, lehet jó úgy, hogy egy személy, vagy személyek egy szűk csoportja a tulajdonos, de lehet jó akkor is, ha egy kis közösség üzemelteti. Csak ne mondjuk, hogy közösségi, ha mondjuk egyetlen személy uralja.

A terra esetén lehet deklarálni, hogy egyetlen személyé, hogy néhány személyé, hogy egy szűk csoporté, vagy, hogy a regisztrált tagok meghatározott széles köréé.

Mindegyik lehet jó, de akkor a deklarációnak megfelelően kell működtetni.
Szerintem jelenleg más a kinyilatkoztatott szándék, és más a gyakorlat.

Van egy demokratikus szándéknyilatkozat, és egy ezzel ellentétes gyakorlat.


A csökkenő regisztrációs hajlandóság, és az én érzésem szerint a kertészeti témákban csökkenő hozzászólás, valamint az, hogy alapítók is többet szólnak hozzá másutt, mint a Terrán a demokrácia deficitjét jelzik.

2 megjegyzés:

  1. A regisztrációs hajlandóságról.

    2014.05. hónap 19 fő
    2014.06. hónap 19 fő
    2014.07. hónap 8 fő
    2014.08. hónap 25 fő
    2014.09. hónap 9 fő
    2014.10. hónap 9 fő
    2014.11. hónap 10 fő
    2014.12. hónap 16 fő
    2015.01. hónap 28 fő
    2015.02. hónap 25 fő
    2015.03. hónap 7 fő
    2015.04. hónap 3 fő
    2015.05. hónap 5 fő
    2015.06. hónap 5 fő
    2015.07. hónap 11 fő
    2015.08. hónap 2 fő
    2015.09. hónap 9fő (13 - 4 Gypsy)

    Mivel nem a nulláról indultunk, hanem egy összeszokott csapat indította a fórumot, érthető az első pár hónap magas regisztrációs száma. Látható viszont 2 erős megtorpanás, az egyik márciusban- áprilisban, a másik augusztusban. Abban gondolom megegyezhetünk, hogy ha a regisztráció számának változásait kötni akarjuk valamihez, akkor a visszaesést megelőző eseményeket kell nézni. Mi történt ebben a 2 hónapot megelőző időszakban. Februárban volt próbálkozás az alapítók jogainak elvételére, ami nyilvánosságra is került. Július-augusztusra esett a tárhely khm. átadása.
    Látható, hogy mióta ezen is túl vagyunk, ismét emelkedik a regisztrálók száma. Pedig hát pont mostanában derült ki hogy micsoda diktatúra van a fórumon.

    Az igazat megvallva, szerintem a regisztrálások száma egész máson múlik. Te nem is tudod, de elég sok helyen, és elég változó módon próbálom a fórumot népszerűsíteni. Van hogy bejön, van hogy nem. Mikor bejön, regisztrálnak. Mikor nem kerül a fórum az újak látószögébe, akkor nem regisztrálnak. Ennyire egyszerű. Persze közben olyan mint egy felhő, azt látjuk benne, amit akarunk.

    VálaszTörlés
  2. Nekem az tetszik, hogy megint úgy írsz, mint ha áldozat lennél. Pont TE vagy a kb. egyetlen személy, aki tudna valamit tenni az ügyben, mégsem teszed.

    VálaszTörlés