2015. október 5., hétfő

Miből lesz a cserebogár? 2.

Mendel zsenialitása elsősorban nem a precízen végzett kísérleteiben, és azok pontos rögzítésében mutatkozott meg, hanem abban, ahogy a megfigyeléseiből olyan dologra tudott következtetni, amit csak évtizedekkel később sikerült igazolni.

1944-ben bizonyította be a Rockefeller Intézet mikrobiológusa, hogy a minden élő sejtben - elsősorban a kromoszómákban - megtalálható foszfortartalmú, polimer szerves anyag, az átöröklés anyagi hordozója. A tudós tudományos fejtegetései, és kísérletei azonban nem győzték meg a kételkedő tudományos közvéleményt. Amely egyébként szinte teljesen elfelejtette Mendelt.

Ennek a polimernek, a DNS-nek (Dezoxiribonukleinsav, angol rövidítése DNA) szerkezetét 1950 körül kezdték vizsgálni.

A DNS szerkezetének alaposabb megfejtéséhez James D. Watson és Francis Crick 1950-ben fogott neki.

Munkájuk eredményét 1953-ban közölték a NATURE folyóiratban, melyet 1962-ben Nobel díjjal jutalmaztak. Ez úgy 100 évvel Mendel felfedezése után volt.

A DNS egy hosszú molekula, ahol a szénláncról négy különféle rész állhat ki, mint a fésű fogai. Ezeket a csoportokat A, G,C,T betűkkel jelölik.
Minden DNS molekula lazán un. hidrogénhíddal, össze tud kapcsolódni egy másikkal. Ekkor olyan alakú lesz, mint egy létra. Az A csoport csak a T-vel, és a G csak a C-vel tud kapcsolódni.

Normális esetben a létraalakúra összekapcsolódott molekulák, a hossztengely körül elcsavarodva spirált alkotnak.

Bár általában úgy beszélünk például az emberi DSN-ről, mintha egy lenne, de több van. Úgy, mint egy több kötetes regény. A köteteteket kromoszómának hívjuk. Az embernél 46 pár kromoszóma van. A pár egyik felét az apai, másik felét az anyai ivarsejt tartalmazza.

A csimpánzok DNS-e alig 3%-ban különbözik az emberétől, de náluk a DNS több kromoszómára osztódik. 48 pár kromoszómájuk van.
A kromoszómák számából nem lehet következtetni az adott élőlény fejlettségére. A gyümölcslégynek 8, a pontynak 104, de a páfránynak több mint 1000 kromoszómája van.

Az emberi DNS kb. 1 méter hosszú, a páfrányé 50 méter.

A 2003-ban 35 kutatócsoport összefogott, hogy az emberi genom szerkezetét hagyományos kémiai analitikai módszerekkel meghatározzák.
Hatalmas költségű, évtizedekre szóló terv volt. Hatásban nagyobb, mint a holdra szállás.

Aztán elkezdtek lassan jönni az eredmények, ekkor egyidejűleg egy angol, és egy amerikai csoport felfedezett egy gyors módszert a DNS szekvenálását. Ezzel aztán olcsóvá, és gyorssá vált a DNS felépítésének meghatározása.

Ma már tudjuk, hogy Mendelnek igaza volt. A DNS molekula egyes szakaszai, a gének szabályozzák az öröklést.

A tudomány már sok mindent tud a génekről, a DNS-ről, de még távolról sem mindent.

A szervezet minden sejtjében megtalálható a DNS. Az ivarsejtek kivételével mindegyikben a teljes készlet. A szervezet növekedéséhez, vagy az elpusztult sejtek pótlásához új sejteket gyárt. Ezt osztódással teszi. Tehát először sejten belül a DNS készletet meg kell duplázni. Ez úgy történik, hogy a DNS molekula két „létra szára” a rajta lévő oldal csoportoknál, mint a zipzár két fele elválik egymástól, és mindkét fél a sejtből felépíti a saját párját. Önmaga úgy szerepel, mint egy sablon.

A két molekula akkor is, részlegesen, mint egy közepén szétváló zipzár szétnyílik, ha a sejt le akar gyártani valamilyen fehérjét.

Ekkor nem a DNS sokszorozódik, hiszen ahhoz teljesen szét kell válni, hanem A DNS nyitott része kódolja, a kívánt fehérjét,melyet egy bonyolult folyamatban aminosavakból szintetizál a szervezet.

A DNS-nek azon szakaszai, melyek egy-egy fehérjét kódolnak, nos, azok a gének.


Legközelebb a mutációt, a gén manipulációt, génsebészetet érintem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése