2015. október 18., vasárnap

Miből lesz a cserebogár. 5.


A génmódosítás lényege, hogy a génmódosítás során az adott élőlénybe  egy másik élőlény meghatározott tulajdonságot hordozó génjeit juttatják és késztetik működésre. A növénynemesítés során ily módon nemcsak rokon faj génjeit használhatják fel, hanem akár teljesen távol eső élő szervezetét is, például baktériumok, vírusok génjeit is.

A növények hagyományosan alkalmazott nemesítése során is a géneket manipulálják, hiszen cél hogy a kedvező tulajdonságot egyik növényből a másikba átvigyék. Ezt csak több lépésben, többszöri próbálkozással lehet megvalósítani mivel több tízezer gén kombinálódik szabadon. Géntechnológiával több lépcsőfok átugorható, célzottan lehet a kívánt tulajdonságú gént a befogadó növénybe juttatni.

Ahhoz, hogy a kívánt gén beépülését ki tudják mutatni, gyakran baktériumokat, vagy vírusokat tartalmazó jelzőgéneket is beépítenek a növényekbe.

Növénytermesztés szempontjából a legtöbb gondot a kártevők és az éghajlat jelenti. A génmódosítások ezért arra irányulnak, hogy a haszonnövények ellenállók legyenek ezekkel szemben.

Előállítottak olyan kukorica fajtákat, amelyekben nem tesz kárt a kukoricamoly. Egy talajlakó baktérium génjét építik be, ennek hatására a kukorica is olyan méreg-előanyagokat termel, mint a baktérium. Ha a moly lárvái elfogyasztják, bélrendszerükben halálos méreggé alakul át.

A burgonya génállományába a hóvirág egy génjét beépítve krumpli bogár rezisztencia alakítható ki.

A génmódosított olajrepcébe olyan baktériumgént juttattak, ami a repcét gyomirtó tűrővé teszi. A gazdálkodók számára ez nagyban leegyszerűsíti az olajrepce termesztést.

Milyen célja lehet a génmódosításnak?

A fejlődő országok többsége élelmiszerhiánnyal, éhínséggel küzd. A mai termőterületek hagyományos termesztési módszerekkel nem tudják kielégíteni az élelmiszerkeresletet. Ehhez társul még, hogy a világ lakossága évről évre kb. 1,5 %-kal nő. Mivel a génmódosított növények termőképessége 10-12 %-kal magasabb, a tudósok nagy reményeket fűznek hozzá, miszerint képes lesz a fejlődő országok szegénységén javítani, megfelelő mennyiségű és magasabb tápértékű élelmiszerek biztosításával.

Az első generációs GMO-k: olyan gazdasági haszonnövények, amelyekbe olyan transzgént vagy transzgéneket ültettek, amelyek a termesztők számára hoznak hasznot. Ezek közül a legfontosabbak a különféle rezisztencia géneket tartalmazó haszonnövények. A kukoricába pl. olyan géneket ültettek, amelyek a gyomirtó szerek ellen toleránssá teszik a növényt, s ezért a kukoricaföldeken kémiailag védekezhetünk a gyomok ellen anélkül, hogy ezzel károsítanánk a kukoricát. Mint már említettem, a kukoricába beültették egy baktérium faj rovarölő génjét (Bt toxin), ami a zöld mozgalmak erős tiltakozását váltotta ki, mondván, hogy az emberre is mérgező (lehet).

A termények jelentős részét elpusztítják a rovarok, ezért védekezni kell ellenük. Hagyományosan, ez a védekezés vegyszerek alkalmazásával történik. A permetezőszerek azonban nem csupán a kártevőket pusztítják el, hanem minden rovart és a rovarokkal táplálkozó madarakat, s így megzavarják a törékeny ökológiai egyensúlyt. Ezért, ami szelektíven a kártevőkre hat csupán, óriási vívmány lehetne ebben a harcban. A szója, a gyapot, a cukorrépa, cukornád, stb. mezőgazdasági haszonnövények genomjába szintén rovar-, vírus- és herbicid rezisztencia géneket vittek be.

A fuzárium gombára rezisztens búza szintén az első generációs GMO-khoz sorolható, csakúgy, mint a különféle hideg-ellenálló haszonnövények. Itt jegyzem meg, hogy a biotermékek esetében nincs védekezés a gombák ellen sem, és ezeknél az élelmiszereknél kimutathatóan magasabb a gombatoxinok mennyisége, mint a gombaölő szerrel kezelt növényeknél.


Összefoglalva, az első generációs tápláléknövények a növény, s így a termesztők szempontjából hasznos géneket fejeznek ki, melyek ellenállóvá teszik a növényt a szárazság, a hideg, a rovarok, baktériumok, gombák és vírusok, vagy a gyomirtók ellen. 

A témát folytatom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése