A paradicsom
egyik hibája, hogy az érett, de kemény állapotból, hamar a túlérett puha
állapotba kerül.
Találtak azonban
olyan paradicsomot, mely későn puhul. Egyéb szempontból nem volt piacos, de a
szállítást bírta.
Nyilvánvaló,
hogy több generáción keresztül tartó keresztezéssel a tartósságot biztosító gén
átvihető, más, piacosabb paradicsomba.
Van azonban
egy gyorsabb út.
Fogjuk a
tartósságot biztosító gént, kivágjuk a paradicsomból, és betesszük a másik
fajtába, a megfelelő helyre.
A módszert,
most ne vizsgáljuk, legyen elég, hogy meg lehet csinálni.
A későn
puhuló paradicsom volt az első génmódosított növény 1983-ban állították elő, de a szántóföldi tesztelés 1988-ban kezdődött az
USA-ban, és 1994-ben dobtak piacra.
Elvileg pont
azonos genetikai adottságokkal rendelkező paradicsom keresztezésekkel is
előállítható lenne.
Milyen
kifogás merülhet fel ezzel a GMO paradicsommal szemben?
Szerintem semmi!
A rizs a
legmeghatározóbb népélelmezési cikk a világon. Sok helyen, szinte csak rizst
esznek. A rizs nagy hátránya, hogy nem tartalmaz „A” vitamint, vagy karotint,
amiből az emberei szervezet az”A” vitamint szintetizálni tudja.
Az A-vitamin
hiány farkasvaksághoz, a kötőhártya kiszáradásához, a szaruhártya elhomályosodásához,
a bőr szárazzá válásához, hajhulláshoz és a gyermekeknél növekedési zavarokhoz
vezethet.
A természet
takarékos. Ha valamit kitalál, többnyire mindenütt azt alkalmazza. A sárgarépa
az egyik legjobb beta-karotin forrás. A rizs is előállít, például a levelében
béta-karotint, de nem azt esszük meg, hanem a magot. Ezért GMO-val módosították
a rizst, hogy a magjában is legyen béta-karotin.
Nagyon szép
aranysárga színű lett a rizs ettől az új tulajdonságától. aranyrizsnek nevezték
el.
Au USA-ban
állították elő, és szétküldték a nagy rizstermesztő államokba, ingyen, hogy
használják fel a megszokott fajták keresztezéséhez, hogy a népességet sújtó „A”
vitamin hiányt mérsékeljék, vagy megszüntessék.
Az aranyrizs, és a hagyományos:
Amerikában génsebészeti
módszerekkel a rizsbe olyan gént vittek, ami magában a növényben egyébként is
megtalálható, ami azonos a sárgarépa génjével.
Milyen
alapon lehet egészségtelennek mondani az aranyrizst?
Legközelebb
cifrább GMO-kat mutatok be.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése