2015. október 14., szerda

Miből lesz a cserebogár. 4.

A paradicsom egyik hibája, hogy az érett, de kemény állapotból, hamar a túlérett puha állapotba kerül.

Találtak azonban olyan paradicsomot, mely későn puhul. Egyéb szempontból nem volt piacos, de a szállítást bírta.

Nyilvánvaló, hogy több generáción keresztül tartó keresztezéssel a tartósságot biztosító gén átvihető, más, piacosabb paradicsomba.

Van azonban egy gyorsabb út.

Fogjuk a tartósságot biztosító gént, kivágjuk a paradicsomból, és betesszük a másik fajtába, a megfelelő helyre.

A módszert, most ne vizsgáljuk, legyen elég, hogy meg lehet csinálni.

A későn puhuló paradicsom volt az első génmódosított növény  1983-ban állították elő, de a   szántóföldi tesztelés 1988-ban kezdődött az USA-ban, és 1994-ben dobtak piacra.

Elvileg pont azonos genetikai adottságokkal rendelkező paradicsom keresztezésekkel is előállítható lenne.

Milyen kifogás merülhet fel ezzel a GMO paradicsommal szemben?

 Szerintem semmi!

A rizs a legmeghatározóbb népélelmezési cikk a világon. Sok helyen, szinte csak rizst esznek. A rizs nagy hátránya, hogy nem tartalmaz „A” vitamint, vagy karotint, amiből az emberei szervezet az”A” vitamint szintetizálni tudja.

Az A-vitamin hiány farkasvaksághoz, a kötőhártya kiszáradásához, a szaruhártya elhomályosodásához, a bőr szárazzá válásához, hajhulláshoz és a gyermekeknél növekedési zavarokhoz vezethet.

A természet takarékos. Ha valamit kitalál, többnyire mindenütt azt alkalmazza. A sárgarépa az egyik legjobb beta-karotin forrás. A rizs is előállít, például a levelében béta-karotint, de nem azt esszük meg, hanem a magot. Ezért GMO-val módosították a rizst, hogy a magjában is legyen béta-karotin.

Nagyon szép aranysárga színű lett a rizs ettől az új tulajdonságától. aranyrizsnek nevezték el.

Au USA-ban állították elő, és szétküldték a nagy rizstermesztő államokba, ingyen, hogy használják fel a megszokott fajták keresztezéséhez, hogy a népességet sújtó „A” vitamin hiányt mérsékeljék, vagy megszüntessék.

Az aranyrizs, és a hagyományos:



Amerikában génsebészeti módszerekkel a rizsbe olyan gént vittek, ami magában a növényben egyébként is megtalálható, ami azonos a sárgarépa génjével.

Milyen alapon lehet egészségtelennek mondani az aranyrizst?


Legközelebb cifrább GMO-kat mutatok be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése