2015. október 4., vasárnap

Miből lesz a cserebogár? 1.


Johann Gregor Mendelt nevezik a genetika atyjának. (Ágoston-rendi szerzetes, a brünni Ágoston-rendi monostor apátja, botanikus, a tudományos örökléstan megalapozója.)

Többek közt a borsók keresztezésével, és tulajdonságaik örökítésével foglalkozott.

Szelekcióval kialakított olyan borsót, melynek a virága mindig piros, és olyant, melynek mindig fehér volt. Ezeket keresztezte, és minden utód virágának a színe rózsaszín lett.

Ebből levonta azt a következtetést, hogy a borsó virágának a színét mind a két ivarú szülő tulajdonsága befolyásolja. Ezt a nemzedéket F1 nemzedéknek nevezik.

Az F2 nemzedék úgy jön létre, ha az F1 nemzedék tagjait keresztezik.

Az F2 nemzedékben talált 25% piros, 25% fehér, és 50% rózsaszín virágú növényt.

Ezután úgy gondolkozott, hogy a mivel a virág színét meghatározó tulajdonságot mindkét szülő egyed tulajdonsága befolyásolja, ezért egy tulajdonság két tényezőtől függ. Ezeket a tényezőket géneknek nevezte el. Tehát a rózsaszín virágú egyedek egy piros, és egy fehér génnel rendelkeznek.

Amikor két rózsaszínű növényt keresztezett, akkor 25% esélye volt annak, hogy mindkét szülőtől a pirosat, vagy mindkettőtől a fehér gént örökli, és 50% esélye annak, hogy egy pirosa, és egy fehéret.

Alakulhatott volna a kísérlet máshogy is. Például úgy, hogy az F1 nemzedék minden tagjának a virága piros. Ez akkor lett volna lehetséges, ha a piros tulajdonság elnyomhatná a fehéret. Azaz a piros tulajdonság domináns lenne, és a fehér recesszív.

Vannak tulajdonságok, melyek nem ilyenek. Ebben az esetben valójában kétféle genetikájú növény lenne piros. Az egyik, mely mindkét szülőtől piros tulajdonságot örökölt, a másik, mely csak az egyiktől örökölte a pirosat, de a másiktól örökölt fehér rejtve marad.

Megfelelő szelekcióval kitenyészthetők olyan növények, melyek azonos géneket örököltek mindkét szülőtől. Ezek a homozigóták, szemben az eltérő tulajdonságokat örökölt heterozigóta növényekkel.

A homozigóták tehát önmagukkal genetikailag azonos utódokat hoznak létre, míg a heterozigóták, Így az F1 nemzedék tagjai nem.

Ezért nem érdemes az F1 hibridekből magot fogni, mert nem az F1 növény tulajdonságait hordozó növényt kapunk.


Van azonban olyan eset, amikor mégis magot fognak, erről máskor. 

Rövidesen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése