2015. október 22., csütörtök

Miből lesz a cserebogár? 6.



A 2. generációs GMO-k olyan gazdasági haszonnövények, amelyek a fogyasztók hasznos anyagot termelnek nagyobb mennyiségben. Ilyenek pl. az olajsav összetételében megváltoztatott repce és szója, a ferritin (vasraktározó fehérje) tartalmú saláta, stb. Az ázsiai országokban gyakran a rizs az egyedüli táplálékforrás, viszont ez a haszonnövény nagyon kevés A vitamint tartalmaz, s ezért nem túl egészséges. Erről már korábban kevésbé részletesen írtam. A világon kb. 800 millió ember szenved akut A vitamin hiányban. A látásuk, az immunrendszerük, a vérképzésük és a vázrendszerük növekedése nem megfelelő. Szakértők becslése szerint 2 millió gyermek hal meg évente és fél millió vakul meg A vitamin hiány miatt. „Az Aranyrizs” projekt keretében olyan géneket építettek a rizs genomjába, amelyek az A vitamin elő-anyagának, a β-karotin szintézisében játszanak szerepet. A program sokat késik a tiltakozások miatt.

A 3. generációs GMO-k bioreaktoroknak, ill. gyáraknak tekintetők, mert olyan anyagokat termeltetünk velük, amelyeket hagyományosan az ipar produkál: kórokozók elleni vakcinákat, hormonokat (pl. inzulin), véralvadásban szerepet játszó anyagokat, és egyéb anyagokat. Különféle kórokozókból származó fehérjéket is termeltetnek pl. burgonyában és banánban, amelyeket az izolálás után vakcinálásra lehet használni az adott kórokozó ellen. A potenciális termékek listája végtelen. A haszonnövényeket lényegében géntenyésztésre   használjuk. Géntenyésztésre a legtöbb szempontot figyelembe véve a növények alkalmasabbak, mint a jelenleg erre a célra használt egyéb élőlények (baktériumok, élesztő, állati sejtkultúra, állatok).

A vállalatok pénzt fektetnek be a termékeikbe, ezért szeretnék megvédeni a technológiájukat attól, hogy bárki fizetés nélkül korlátlanul használhassa őket. Ezt a mezőgazdasági termékeknél is felmerülő problémát „Technológia Védelem”, vagy rövidebben Terminátor technológiának nevezik. Ez a Monsanto cég által birtokolt technológia olyan haszonnövényeket (pl. szója) produkál, amelyek steril magokat termelnek (a részleteket nem ismertetjük). Ez a technológia kettős haszonnal jár: (1) biztosítja a cég befektetésének megtérülését és a profitot, mivel minden évben meg kell venni a vetőmagot; (2) a transzgén nem tud elterjedni a természetben.

Érdekes, hogy azok a csoportok, akik a transzgének elterjedéséért aggódtak, állítván, hogy azok felborítják az ökológiai egyensúlyt, a probléma megoldása után már profithajhász cégekről beszélnek. Valószínűleg nem ismert a tiltakozók előtt, hogy a hibrid magvak (ezeket mindig újra kell vásárolni, mert a növény steril magokat képez) hagyományos módon való előállítási technológiája és kereskedelme már jóval a GMO-k megjelenése előtt is létezett.

A hidegtűrő paradicsom esetében egy lepény hal fagyás-ellenes génjét izolálták, növényi szabályozó elemekkel   látták el, majd beépítették .    
Mindez milyen kockázatot jelent az ember számára?

A gmo növények elsősorban ökológiai szempontból és az ember egészségére nézve jelentenek kockázatot.

Ökológiai kockázatot jelenthet például, ha az olajrepce gyomirtó tűrő génállományát a vadrepcének is átadja. Egyes zöldszervezetek ennek kapcsán beszélnek a szuper gyom kialakulásáról, bár a vadnövények gyomirtó rezisztenciája spontán módon is kialakulhat. A növényvilág kis mértékű átalakulása is kihathat a rovarok, rágcsálók vagy madarak populációira is.

A gm-növények egész rovarfajokat pusztíthatnak ki, veszélyeztetve ezzel a táplálékláncot. Ez történt az USA-ban, ahol a Bt módosított kukorica pollenje elpusztítja egy híres észak-amerikai vándorló pillangófaj, a Danaisz lepke hernyóit is.

Az egészségügyi kockázat főleg a kukorica és szója kapcsán váltott ki nagy vitákat. A méreg-előanyag termelő GM kukorica fajok kutatások szerint az emberre ártalmatlan anyagot termelnek, míg más tudósok ennek ellenkezőjét állítják. Tény az is, hogy egyes időjárás viszonyok mellett a kukorica növény méreganyag tartalma a szokásos mennyiség több ezerszerese is lehet.

Szója esetében úgy találták, hogy a génmódosított szója elterjedésével párhuzamosan megnőtt a szójaallergiások száma is. A termesztők körében a pollenérzékenység emelkedett. Pontos adatok nincsenek arra vonatkozóan, hogy ez valóban a génmódosítás mellékhatása lenne.

Személyes véleményem az, hogy a kockázatok, különösen az előnyökhöz képest el vannak túlozva. Megfelelő óvatossággal eljárva, a genetikai módosítások az emberiség előnyére szolgál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése