2015. szeptember 29., kedd

Tücsökzene. 1.



A fórum, az fórum, a blog, az blog. Nem szívesen keverem össze. de most úgy látszik mégis megteszem.

Túl sok időmet viszi el a fórum, értelmetlenül. Csökkentenem kell a ráfordítást. Eddig vagy fórumoztam, vagy a blogot írtam. Az utóbbi időben mindkettőt. Jobb csak az egyiket, vagy túlnyomóan az egyiket teszem.

Ezért a súlypontot átteszem ide.

Viszont nyilván van olyan olvasó, akit nem érdekel a Terra. Hogy egyszerűen ki lehessen hagyni a fórummal kapcsolatos dolgokat, minden a Terrával kapcsolatos bejegyzésemnek a Tücsökzene címet adom.

Egyébként is  gondolkozom azon, hogy a bejegyzéseim tartalma szerint valami olyan megoldást alkalmazok, ahol a cím azonossága, a tartalom azonos témakörét jelenti.

Mitől lett a Tücsökzene cím?

Tiszta plágium. J Szabó Lőrinc művének címét használom, de a Pinokkio tücskére gondolok.
A magam módján lelkiismerete lennék a fórum vezetőségének. Persze ők ebből nem kérnek. De Pinokkio sem hallgatott a tücsökre.

De haladjunk sorban. Az alábbi ajánlatot kaptam gergergtől:

„Rhéman! Van egy ajánlatom. Hajlandó vagyok mindent elfelejteni és visszavonni amit mondtam veled kapcsolatban függetlenül attól hogy kinek volt igaza. Itt a fórumon ezen a topikon kívül szerintem nincs máshol semmi. A blogodról is törölheted az egészet, csak lépjünk már túl ezen. Te is tudod jól, hogy a fórum vezetése jó kezekben van. Azt is tudod hogy az alapítók joga is biztosítva lesz mindig, de ha van módunk, akkor átlag felhasználó kérésének is igyekszünk eleget tenni. Minden más csak körítés. Ez a soha véget nem érő civakodás viszont egyrészt sehova nem vezet, másrészt szerintem terhére van a fórumnak. Ott díszeleg az aktív témák tetején, miközben semmi értelme. Törölhetem a topikot, és nyithattok a tiltás ellenére újat, és törölhetem azt is, és felőlem játszhatjuk ezt akár évekig is, de kinek lesz ebből valamiféle haszna? Senkinek. Szerintem rég le kellett volna már ezt zárni, és nem felpiszkálni a parazsat amikor már kihunyónak látszik. Értelmes, tanult, kellő élettapasztalattal rendelkező ember vagy. Mi értelme ennek? Ha szeretnél itt fórumozni, tedd. Ha nem szeretnél, ne tedd.”

Első, sőt második olvasatra is korrekt ajánlat. Miért ne fogadnám el? Csak az a kérdés hogyan tovább?

Válaszoltam:

„A kéréseim: (ha udvariatlan lennék, azt mondanám, feltételeim.)

1.            Egyre többre becsülöm Gypsyt, de nem alkotunk egy párt. Sőt a fórumok világába senkivel sem alkotok párt, csapatot, stb. ezért ne használd velem kapcsolatosan a többes számot.
2.            Nyissatok a törölt Rhéman, és a fórum helyett egy Tücsökzene nevű topikot, ahová csak én írhatok. Bármiről. (Nagy kockázatod nincs, legfeljebb törlöd.)”

A viszont válasz:

„Az első azt gondolom teljesíthető, az ajánlat tartalmazta ezt is.
A második sem lehetetlen, de tudtommal topikra nem lehet jogosultságot beállítani, csak alfórumra, ezéért lett a Rhéman és a fórum is. Na már most ha megnyitunk egy új alfórumot, akkor az nem tudom lehet-e csak a tiéd.

A másik. Azt írod hogy majd legfeljebb majd törlöm. Én jobban szeretném ha nem kellene. Ehhez viszont az kell, hogy politika ne legyen benne, mert attól hogy csak te írsz oda, még más lehet hogy reagál majd rá, ott ahol éppen tud. Ezen felül annak sem örülnék, ha a topikban nyíltan, vagy burkoltan arról szólnának az írások hogy mi mit csinálunk rosszul. Vezetőségi tag voltál. Tudod jól hogy nem könnyű olyan döntéseket hozni, ami mindenkinek megfelel, és vannak olyan esetek, amikor ezt teljesen lehetetlen. Nem szeretném továbbá azt sem, a moderáció lenne a téma, vagy a szabályzat. A fórum ügyeit megvitatni, az arra megfelelő jogosultsággal rendelkezőknek van külön hely. Messze nem a nyilvánosságra tartoznak, függetlenül attól hogy kinek van igaza. A fórumnak az ilyen viták, beszélgetések, írások kicsit sem használnak. Te tudhatod a legjobban, hogy azok az állítások amik párhuzamot vonnak ez a fórum, és az egykori index között, egész egyszerűen nem a valóságot mutatják be, viszont alkalmasak arra, hogy a kevésbé tájékozott vendégeket téves következtetések levonása felé irányítsák.

Tehát ha a topik témája nem a politika vagy a fórum lesz, akkor szerintem ebben is meg fogunk tudni egyezni. Ja, pornó sem lehet!”

A következő kör:

„Szóval ne legyen politika. Ez nem gond. Ez úgy látszik mindenkire vonatkozó korlátozás.

Ne kritizáljam a vezetőséget, ne szóljak a moderációról, ne beszéljek a szabályzatról.
A topik nevet ugyan Szabó Lőrinc művéből kölcsönöztem, de a tücsök, akire gondoltam az Pinokkió tücske. Tudjuk róla, hogy ő a lelkiismerete.
Úgy gondoltam, hogy egyetlen helyen teszem meg a hozzászólásomat, akár kertészetről, akár a fórumról van szó, akár valami olyan dologról, ami ettől különbözik, de engem foglalkoztat.És nem szándékozom sűrűn megszólalni.
Így aki nem kíváncsi rám, annak egyetlen topikot kell elfelejtenie, aki viszont reagálni akar, azt megteheti a téma szerinti helyen. Senki nem tud odajönni, veszekedni, és kiprovokálni a topik törlését.
Azok a korlátozások viszont, amiket mondasz, tudomásom szerint senkire nem vonatkoznak, csak rám vonatkoznának.
Gondolom, hogy te sem vállalnád. Megalázó „békeszerződést” nem fogok vállalni. A maximum az, hogy múltbeli dolgokról nem szólok, hiszen azt temetjük el, és gondlom az kölcsönös, hogy azokat békén hagyjuk.”

Gergerg:

„Nem csak rád vonatkozik, mindenkire vonatkozik. Ha valakinek gondja van a moderációval, az a megfelelő helyen jelezheti ezt. Ha a moderátor ott nem válaszol kielégítően, akkor minden felhasználó élhet a jogorvoslat lehetőségével. Ennek több módja is lehet. Tehát ha valaki nem ért egyet a moderátorral, akkor a megfelelő moderációs topikban jelezheti azt, a moderátor pedig megpróbálja megindokolni a döntését. Ha ezt a felhasználó nem fogadja el, bármelyik alapítót megkeresheti, akit ha meg tud győzni arról hogy a moderátor hibázott, akkor azt vigye az alapítók elé, akik megtárgyalhatják hogy helyesen döntött-e a moderátor vagy sem. Ennyi. Ha egyetlen alapítót sem tud valaki meggyőzni, akkor vagy nincs igaza, vagy egyszerűen ez nem az ő fóruma.

Innentől kezdve nem látom értelmét hogy máshol a moderációról, a fórumról, vagy a vezetésről írások jelenjenek meg. Ha a csillagokról írsz valamit, akkor a csillagok nem fognak szólni ha nem jót írtál. Sőt, nem is fogja őket bántani. Ha viszont személyeket bírálsz, akkor meg kell teremteni a személyek számára a reagálás lehetőségét, akkor meg ott vagyunk ahol a part szakad.

Szóval mint írtam, ezek mellett a feltételek mellett tudunk együttműködni.”

Hogy őszinte legyek ez a cenzúrázott szabadság nem tetszik nekem. Itt-ott a dologból holmi fenyegetést is érzek. (Nem az ő fóruma!!)

Viszont a vitát tényleg el kellene hozni a fórumról. A többség nem nyilvánít véleményt. Feltehetőleg azt is zavarja, akit egyébként érdekel.  Tehát válaszoltam:

„Amíg nem piszkáltok, békén hagyom a múltat.

A bolgon nem válaszolok az elhangzottakra, és ha időszerűtlennek tartom, akkor törlöm. Az nem most lesz. Egyenlőre nem látom azt, hogy a megjelenés, és a törlés közt lenne más alternatíva.

Ha a jövőben kritikai észrevételem lesz azt, ha van rá hely a fórumon, akkor ott teszem meg, ha nincs, akkor a blogon.”

Ezért a korábbi időszakkal, amíg a témát valaki fel nem kavarja, nem foglalkozom.  Mivel a beszélgetős témák le vannak tiltva a fórumon, azokat itt veszem elő. Itt veszem elő a nem konkrét, hanem általános jellegű, a fórum működésével kapcsolatos témákat.

Sőt azokat is itt veszem elő, melyekre esetleg lenne felület a fórumon, de úgy gondolom, hogy „konkurencia”, vagy valami egyéb okán zavarná a fórum működését.

Naponta egyszer fogok ide nézni, és igyekszem minden hétvégén bejegyzést tenni.

Most például a hétvégére a génekről, és a hibridekről szólnék. Ezt biztos folytatom a mémekkel.


Vissza jövök: Rhéman J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése