2015. szeptember 28., hétfő

Vizet a Kénsavba???



Ez a bejegyzés a Rhéman és a fórum folytatása. Elsősorban azért, hogy az eredeti bejegyzés hossza, és a hozzáfűzött megjegyzések nagy száma miatt ne kelljen egy újabb megjegyzés érdekében kényelmetlenül hosszan görgetni a szöveget.

Vegyész vagyok. Szakmám megköveteli, hogy gondolataimat, szándékaimat precízen fogalmazzam meg.

Egy rosszul leírt recept, eljárás, akár emberéletekbe is kerülhet.

A konyhában, mondjuk salátalé elkészítésénél megengedhető, hogy annyit írjunk, az ecetet és a vizet keverjük össze.

A tömény kénsavat és a vizet azonban csak úgy lehet/szabad keverni, hogy a vízbe öntjük a kénsavat, lassan, keverve, és lehetőleg hűtve.

Ennek az az oka, hogy a kénsav a vízben azonnal, és teljes mértékben disszociál, azaz a víz molekula segítségével ionjaira esik szét. Közben nagy mennyiségű hő szabadul fel. Akkor, ha a tömény kénsavba öntöm, a nála könnyebb vizet, az a kénsav felszínén azonnal felforr a víz, és szinte kirobban a kénsavból. Persze magával hoz kénsavat is, ami azonnal mar. A szembe jutva ott vonja el a vizet, és vakságot okoz.

Egy kémiai technológiát pontosan kell leírni. Ez persze, már ti. a precízség igénye nem csak a vegyészet sajátja. Gondosan kell megfogalmazni egy szerződést, egy szabályzatot, egy jogszabályt, vagy egy szabadalmat.

A probléma azonban az, hogy sokszor az író, és az olvasó közt szemantikai problémák nehezítik a megértést.

(A szemantika (magyarul jelentéstan, ám ez a terminológia az utóbbi időkben egyre kevésbé pontos) a nyelvészet egyik részterülete, amely a nyelvi formák (szavak, szimbólumok stb.) jelentésével, illetve jelentésváltozásaival foglalkozik. Eredetileg csak szójelentéssel foglalkozott, de az 1960-as évek óta, vagyis a generatív nyelvészet megjelentése óta a mondatjelentést is vizsgálja.) Wikipedia.

Itt van példának az, hogy, én azt írtam politizálós fórum. Ezt gergerg úgy olvassa, értelmezi, hogy én azt írtam politikai fórum. Pedig a politikai fórumon mondjuk a palántázás OFF. Nyilvánvaló, hogy nem a politikai fórumot írtam, hanem egy olyan fórumra utaltam, ahol politizálni is lehet. Ráadásul az ő levelének információi alapján.

Az olvasó, sokszor a saját prekoncepciójának megfelelően olvas. Belevetíti szándékait, előre elképzeli, hogy miről fog szólni, amit olvas.

Én tehát nem írtam azt, hogy politikai fórum, hanem azt, hogy politizálós. Ez gergerg olvasatában politikait jelent, az én olvasatomban pedig egy olyan topikot, ahol politizálni (is) lehet.

Normális esetben ez nem okoz problémát. Nyilván az író mondja meg, hogy ha kétség merül fel, akkor hogy kell értelmezni a leírtakat.

Ámde, ha valakire rá akarom bizonyítani, hogy „hazudik”, akkor érdemes saját magyarázatot adni a leírt szöveg értelmezésére.

Kerestem, de nem találtam meg egy hosszabb szöveget, melynek egyetlen szava sincs helyesen leírva, de prímán olvasható. A trükk az, hogy a szavak első, és utolsó betűje helyes, csak a belső betűk vannak összekeverve. Egyszer találkoztam ezzel a példával, mely remekül bizonyítja, hogy miközben olvasunk, értelmezünk és. Sajnos sokszor félre értelmezünk.

Ennek akár szép példája lehet, amikor gergerg azt írja, hogy én azt mondtam: „A tagság a vezetőséget, vagy tagját nem válthatja le.”

A teljes szöveg azonban ez:

Úgy értékelem az eddigi megszólalásokat, hogy úgy döntöttünk, a fórumot a vezetőség irányítja. A tagság a vezetőséget, vagy tagját nem válthatja le. Bárki lemondhat, akár indoklás nélkül is a vezetőségi tagságáról. A vezetőség a határozatait szótöbbséggel hozza. Saját létszámát maximum 7 főig kooptálással feltöltheti. A vezetőség szavazat többséggel bárkinek megszüntetheti a vezetőségi tagságát. A tagságot indokolt esetben megkérdezzük, de a szavazások eredménye nem ügydöntő. Minden vezetőségi tag maga dönt szavazásnál, hogy a közvéleményt mennyire veszi figyelembe. A szabályzatot ebben a szellemben, és az eddigi tapasztalatokat figyelembe véve, átdolgozzuk.”

A szöveg akkor született, amikor a vezetőségbe gergerg javaslata alapján három tag meghívásra került, és kettő kooptálása meg is történt.

A korábbi gyakorlat, és az alapítók a tulajdonosok elv alapján, az alapítóknak kellett volna szavazni, de gergerg ezt el akarta kerülni, (a többiek sem tiltakoztak, én sem,) aztán a vita azon volt, hogy valami közleményt ki kellene adni. A vitában elhangzottak általam tett értelmezését tükrözi a fogalmazvány.

A kiemelt rész is bizonyítja, hogy bár én írtam le, de nem, mint a saját véleményemet, szándékomat, hanem azt, hogy a vitában elhangzottakat hogy értelmezem.

Gergerg azonban azzal az érzelmi töltéssel olvasta, hogy én vagyok az ördög. Ezért az első mondatot figyelmen kívül hagyta. Azóta is hacsak lehet hangoztatja, hogy megvédi az alapítókat tőlem. Az persze nem gond, hogy a kooptálással ő fosztotta meg az alapítókat joguktól.

Nem magyarázkodtam, idővel lemondtam. Szerintem ugyanis ez bizalmi kérdés. Ha a bizalmatlanság eléri azt a mértéket, ami már egész mondatokat hagy figyelmen kívül, nem lehet a bizalmat helyreállítani. Talál másik szöveget, ha kell összefüggéseiből kiragadva, és támad újra.

Számomra nyilvánvaló, hogy gergerg valamiért le akar győzni. Csak az lehetetlen, mert én nem harcolok vele.

A személyes támadásokra reagálok, de egyébként nem érdekel (már), hogy mit csinál.

Várok még egy hetet, hogy legyen lehetősége az én tacepaomra reagálni. Aztán megadom a válaszokat az észrevételeire. Ezzel lezárom a témát. A blog sajátja, hogy látom az érdeklődést számszerűen. Amikor az érdeklődés ezen téma iránt a közzel nullára csökken a teljes anyagot törölni fogom. Nem való ez ide.

Az ügy kapcsán még egy dologról szólnék. A barátságról.

Gypsy nem a haverom. Nekem nincsenek haverjaim. Barátaim vannak. Olyan igazi férfi barátságok ezek. Feltétlen bizalommal vagyunk egymás iránt, és ez a bizalom évtizedek óta, van, akivel 60 éve töretlen. Gypsy nem a barátom, de jó úton járunk, hogy azzá váljon. Nálam ő már kiállta a bizalom próbáját, nem tudom, hogy én hogy állok nála. Lehet, hogy már csak néhány üveg sört kellene meginnunk, egy jót beszélgetni, hogy eldőljön baráti bizalommal vagyunk-e egymás iránt.

Mindenesetre felajánlotta, hogy nyissak egy topikot náluk, és írjak, amiről akarok, és legyek a magam moderátora. Nem fogadtam el, de el sem utasítottam. Lehet, ha nagy lesz bennem a közlési vágy, élek az ajánlatával.

Ő volt az egyetlen, aki nyíltan a pártomat fogta.

Azoknak viszont, akik ezt nem tették meg, idézem Pastor Martin Niemöllert (1892–1984),  német teológust, azEgyházak Ökumenikus Tanácsának elnökét aki a nácik egyházellenes kampánya után az ellenállás tagjává lett.

"Először eljöttek a zsidókért, nem szóltam, mert nem voltam zsidó. Aztán eljöttek a kommunistákért, nem szóltam, mert nem voltam kommunista. Aztán eljöttek a szocialistákkért, nem szóltam, mert nem voltam szocialista. Aztán eljöttek a szakszervezetisekért, nem szóltam, mert nem voltam szakszervezetis. Aztán amikor értem jöttek, már senki sem maradt, hogy szóljon értem."



5 megjegyzés:

  1. Szó szerint azt írtad, a politizálós részen. Nincs jelentősége az egésznek, csupán annyi, hogy még egy ilyen kis jelentéktelen dologban sem tudod elismerni hogy a másiknak van igaza. Az indexnek a politizálós részén sosem volt a csevegő. Ennyi. ez tény. Rosszul tudtad/írtad. Nem kell ezt most másképp magyarázni.
    Az új vezetőségi tagok bevonásával semmilyen jogot nem vontam el az alapítóktól. Közleményezve lett feléjük, és fel lett kínálva az ellenszavazás. Másrészt a vezetőség egyhangúlag támogatta a jelölteket. A jelöltek, és a vezetőség is alapítók. Vajon kinek kellett volna még szavaznia hogy más eredmény legyen? Ezeken a személyeken kívül van még kb 4 aktív alapító. Tett valaki ezzel kapcsolatban panaszt? Ha bármelyik alapító jelentkezik a vezetőségbe, azt 99% hogy bevesszük. Ráadásul ez a tagság nem járt semmilyen plusz jogosultsággal, csupán olvashatták amit írtunk, és hozzá is szólhattak.

    A Gypsyhez fűződő barátságod kialakulásához sok siket kívánok, tudom te is érzed legbelül hogy jó cserét csináltál.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm az elismerést, megvallom jól esett. Erről a barátságról annyit, hogy magamat úgy jellemezném, hogy korrekt. Volt közöttünk vita, ami azóta elcsendesült. Persze akkor sem hazugoztuk le egymást, mint azt Gergerg, de főleg a barátja rendszeresen teszi bárkivel. Már leírtam, de azért elevenítsük fel. A nézetkülönbség vitát eredményez, és ez NEM lenne baj. A vita segít elsimítani a nézetkülönbségeket, hozhat új tudást, vélemények változását, közeledését. Már optimális esetben. De ugye a vita nem háború, nem a másik megsemmisítése, lejáratása lenne a cél. Aztán meg, ha háború lenne, abban is lenne tanulság. Az ellenfél lenézése súlyos hiba.
    No mindegy. Hogy kerültem én bele ebbe a méltatlan vitába? Úgy, hogy az én vezérelvem a KORREKTSÉG. Ezt hiányolva szóltam bele, amikor Gergerg és Tgwh hiénafalkaként esett neked. Az volt számomra rendkívül taszító, ahogy alkalmazták a jól bevált módszert. Érdemi vita helyett, mert véleményem szerint valódi érvük nem volt, a karaktergyilkosság rendkívül gusztustalan technikáját alkalmazták. Meg még valamit. Ha már bukóra álltak, jött a takarítás, hozzászólások törlése. Ez nálam már a vészcsengőt kapcsolta be, mert pont ezért gyűlöltem meg a Murder néven elhíresült moderátort. Pontosan ezt csinálta, kitiltotta az embert, majd jött az alázás. Nekem például azt írta, "vadászom rád, ide többet nem jössz!". Jut is eszembe, Gergerg pont ugyanezt írta nekem a minap szinte szóról szóra. Persze privátban, mert próbál a látszatra ügyelni. Ebből, meg a rendszeres hazugozásból pontosan látszik, hogy a módszer, amit leírtam igaz. Mert miért tagadna le dolgokat ő és Tgwh, ha pontosan tudja, hogy az igaz? Azért, mert úgy gondolják, a nyomokat eltüntették, és nem engem, vagy téged akarnak MEGGYŐZNI, ha nem mások előtt lejáratni. Mások előtt, akik természetesen NEM TUDJÁK, mi az igazság, mert nem figyeltek, nem érdekelte őket, stb. Most meg már a takarításnak hála megnézni se tudják. Szóval ezért szóltam bele, mert egyre felháborítóbbnak találtam ezt a támadást, és egyre szimpatikusabb volt, hogy nem hagytad magad. Ráadásul úgy, hogy te nem alkalmaztad ezeket a módszereket, próbáltál mindig maximálisan korrekt maradni. Én is úgy látom, nem vagyunk mi barátok, viszont van egy fontos dolog, amit a két említett úr hírből sem ismer. A másik megbecsülése, elismerése. Való igaz, hogy felajánlottam a fórumunkon a helyet, mert aljasnak tartom, ahogy el akarnak lehetetleníteni. Álságos indokok alapján törölgetik a hozzászólásaidat, ami, ha valaki végiggondolja látszik szépen. Hogy miből? Gondoljuk csak meg, mennyire reális az az indok, hogy MÁSOK (nem tudni, hogy ki) panaszkodnak azért, mert a fórumon van olyan topic, ahol NEM KERTÉSZETRŐL van szó. Nem, nem a villanyszerelős, nem is a vallási, sőt az egyéb hobbi, vagy a szám.tech. sem. Ráadásul egy olyan helyen, ami "A Kertészek Kocsmája, ahol kötetlen társalgás folyik a világ nagy dolgairól." Hmm. Hol lehet a bibi? Nem elég nagy dolgok? Nem elég kötetlen? Azt meg sem említve, hogy ezek a felháborodott emberek állítólag olyanért tiltakoznak, ami röhej. Hát kényszeríti valaki őket, hogy olvassák? Vagy csak a "fórum urának" csípi a szemét, és próbál megoldást találni rá. Említhetném olcsó párhuzamként a Balettintézetet. ;-) Érdekes volt a "legújabb skandalum", amikor GYPSY CSALT !!!! :-) A helyzet az, hogy Rejtő után szabadon Gypsy látszólag bemutatta, mennyit ér a rendkívül korrekt anonim szavazás, de természetesen CSALT!! Most Gergerg bizonyára számos hívét megnyugtatom, egyeseket felháborítom, stb de engem nem érdekel a fórumotok. Egyébként is a MÁSODIK rendkívül korrekt szavazással engem a porba taszított, a fórum MIND A NYOLC aktív tagja megerősítette őt, míg engem durván leminősített. Így magamba roskadva, a vereségemet nyilvánosan elismerve hagyom is a fenébe az egészet. Neked jó egészséget, a betegséged legyőzését kívánom, és ha belefáradtál a vitába, nálunk mindig szívesen látott vendég vagy. Sőt, akár Gergerg és Tgwh is. Üdv. Gypsy, a Diktátor

    VálaszTörlés
  3. Na még. Az előbbit kifejezetten NEKED írtam Rhéman, az említett két úrtól nem várok választ. Bár fognak írni, én nem fogok válaszolni , mert nincs miért. Elmondtam mindent, amit akartam, részemről ez az ügy le van zárva.

    VálaszTörlés
  4. Gypsy, a Diktátor!

    „A nézetkülönbség vitát eredményez, és ez NEM lenne baj. A vita segít elsimítani a nézetkülönbségeket, hozhat új tudást, vélemények változását, közeledését. Már optimális esetben. De ugye a vita nem háború, nem a másik megsemmisítése, lejáratása lenne a cél. Aztán meg, ha háború lenne, abban is lenne tanulság. Az ellenfél lenézése súlyos hiba.”
    Tökéletes megfogalmazás. Egyetértek. Én szeretem a megfelelő mederben tartott korrekt vitát. Karban tartja az ember agyát, segít a valóság újabb, és újabb részletének megismerésében. Engem személy szerint érdekel az, hogy milyen logika mentén, milyen gondolkodási mechanizmussal látják mások a világot. A vitapartnert nem legyőzni, hanem meggyőzni akarom. Kevés, és egyszerű alapelvet vallok magaménak, ezekből nem engedek, viszont más tekintetben pragmatikus vagyok. Az alapelveim közt szerepel a korrekt magatartás is, de fájó szívvel pragmatikus énem tudja, és tudomásul veszi, hogy az emberek többsége nem az. Az érdekek érvényesítése nem tűri a korrekt magatartást.
    Már régen békével elmentem volna a fórumról, mert egyre több olyan hozzászólás születik, és marad, mely vagy uszít, gyűlöletet kelt, vagy tudományosan nem megalapozott. Esetleg mindkettő. Viszont, a korrektségemet érte támadás. Ezért kezdtem vitába. Nem akartam a szükségesnél több érvet, bizonyítékot elővenni. Azokat is a magam ráérős módján tettem. Időt hagyva arra, hogy mindenki, aki érdeklődik, a téma iránt megemészthesse, és kialakíthassa a saját véleményét.
    Mivel gergerg a csatabárd elhantolását javasolta, megteszem azt. Úgy gondolom, hogy nem meggyőztem, de valamiért elege lett belőle. Ez nekem elég.
    Néhány nap múlva a blogomról eltüntetem a témát. Nem törlöm, de elérhetetlenné teszem. Ha tudom.
    Nem tagadom, hogy egy ideje szívesen foglalom össze egyszerű szavakkal, és rendszerezem valamennyire a tudásomat, tapasztalatomat, véleményemet. Itt a blogon le is írtam, hogy ez elsősorban egy időkapszula, nekem, arra az időre, mikor hanyatlik az ember memóriája. Őszintén remélem, hogy ez nem fog bekövetkezni, de …..
    Néhány dolgot ebből, ha van apropója publikálok, de nem erőltetem. A Terrán úgy gondoltam, hogy néhányan szívesen veszik. Minden bizonnyal tévedtem. Nem tudom, hogy Nálatok lenne e közönsége? Meg aztán a közlési vágy is alább hagyott bennem.
    Két szempontból nagy csalódás nekem a Terra.
    Egyrészt voltak olyanok, akiket az Indexen kipécézett magának murder, és akkor, úgy mint most Te, én, pusztán igazság érzetemtől vezérelve kiálltam értük. Annyit elvártam volna tőlük, hogy feltételezik rólam a korrekt magatartást, és a jóindulatot. Másrészt a tagság hallgat. Néhány tiszteletre méltó kivételtől eltekintve. Mondhatnák, hogy igazam van, vagy, hogy nincs. Mondhatnák, hogy mi az, amiben tévedek, miben tévednek ellenfeleim. De hallgatnak.
    Eszembe is jutottak Babits sorai:
    "Halld, Hatalmas!
    Hires Bosszuálló, szavamra hallgass!
    Elküldtél engem, férgekhez a férget,
    kik ellenedre s fricskád nélkül éltek.
    Én inkább ültem volna itt a pusztán,
    sorvadva, mint ma, gyökéren és sáskán.
    De böjt s jámborság néked mint a pélva,
    mert vétkesek közt cinkos aki néma.
    Nem nagyon fogok írni, mert…
    Hozzám már hűtlen lettek a szavak,
    vagy én lettem mint túláradt patak
    oly tétova céltalan parttalan
    s ugy hordom régi sok hiú szavam
    mint a tévelygő ár az elszakadt
    sövényt jelzőkarókat gátakat.
    Viszont maradok a Terrán, mint élő lelkiismeret.
    Még egyszer köszönöm kiállásodat. Nem kizárt, hogy időnként jelentkezem, és még az a sör is lehet, hogy legurul egyszer.
    Rhéman.

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés