2015. augusztus 9., vasárnap

Viszonyom a fórumokkal.



Itt már írtam a számítástechnikához, és a fórumokhoz fűződő viszonyomról. Most ismét előveszem a témát. Az aktualitását az adja, hogy a minap az Index házi veteményes topikjában vita volt a lehet-e OFF, és mi az OFF kérdésről.
Mint szinte mindig az igazság a vitatkozó felek közt középen van, és a megoldás a tolerancia.
A fórumoknak kettős szerepük van. Egyrészt információforrás, és információ csere lehetőség.
Másrészt egy virtuális társadalom.
Az első állítás gondolom, nem igényel hosszas bizonyítást. Feltételezem, legtöbben úgy kerültünk regisztrált tagnak valamelyik fórumra, hogy valamilyen problémára kerestünk megoldást, a kereső feldobta a fórumot, nem találtunk pontos választ, és, hogy kérdezni tudjunk, regisztráltunk. Aztán beindult az információ áramlása.
A prog.hu ennek jó példája. Van egy programozási problémád, felteszed a kérdést, kapsz segítséget, téma lezárva. De egy kertészeti fórumon a kérdés sem mindig egyértelmű, a válasz meg pláne.
A prog.hu-n a kérdések nyílván vannak tartva. Minden kérdés – válasz növel egy adatbázist. Mielőtt kérdezel lehetőséged van a már feltett kérdések közt megnézni, hogy volt-e már valakinek azonos problémája. A kertészetin nem kezelhetők jól a kérdések, válaszok. Nehéz benne keresni. Lényegében nem épül adatbázis. A kertészetin, vagy a hasonló tematikus topikokban beszélgetés folyik.
Óhatatlanul kialakul valamilyen rétegződés. (Ez nem igazán fedi, azt, amire gondolok, de jobb szó nem jut eszembe.)
Rovarok lepték el a kertemet, tudom, hogy ki az, aki segíthet. Permetezési tanács kell, tudom, hogy ki az, aki szíve szerint csak szentelt vizet alkalmazna.
Kiteszek egy fényképet, rendellenes paradicsom levelekről. Többen mondanak, persze eltérő, véleményt. Vita alakul ki, végül a konzílium valamilyen közös nevezőre jut.
A folyamat során beszélgetés folyik. Kiderül, hogy valahol szárazság van, vagy jégverés volt. Leszedte valaki az első paradicsomot, vagy reggelihez a kertből vette a paprikát.
A vaskalaposoknak, már ez is lehet OFF. Lehet, hogy az is, de hasznos, mert a partnereket személyes közelségbe hozza. Kis, és Nagy a paradicsomoson megbeszélik, hogy a hétvégén találkoznak, és palántát cserélnek. OFF, vagy nem. Gondolom, hogy, ha azt nézzük, hogy egy harmadik fél számára hasznos információt tartalmaz, akkor OFF, de paradicsomról van szó, tehát nem OFF.
A fórumokon, mindenki álnéven szerepel. Valójában a nick név becenevet jelent, de ki a csudát becéznek Jani 5678-nak?
Lehet felelőtlenül bomlasztani, hőbörögni, veszekedni. Viszont, ha már a Nick névnél többet tudunk a másikról, akkor lassan ismerős lesz. Ismerőssel meg nehéz méltatlanul bánni.
Szerintem tehát valamennyi OFF kell, szükség van rá.
A fórumok többnyire üzleti vállalkozások. Te fórumozol, és a tulajdonos hirdet. A hirdetésért pénzt kap, és fenntartja belőle a fórumot. Fontos neki a nagy látogatottság. Egyszerűen pénzt ér.
Szükséges, hogy legyen valamilyen rend, rendszer a fórumon. Ezért rendfenntartókat alkalmaz. Moderátort, adminisztrátort.
Az ő személyükön keresztül találkozik a való élet, és a virtuális társadalom.
A Prog.hu a technológiával foglalkozott, és a társadalom, mely, virtuálisan persze, létrejött, egy technokrata társadalom volt.
Erre rásegített, hogy a jó válaszokért pontokat adtak, és a pontszámod függvényében címeket ítéltek oda. Kicsit a kasztosodás irányába hatott.
Az Index, amikor megismertem diktatúra volt. Egyes moderátorok uralkodási hajlamukat a felhasználókon élték ki, és két kézzel szórták a retorziókat. Úgy látom, hogy ez mostanra megváltozott.
Rövid ideig voltam a gyere.be fórumon. Ott anarchia volt. Mindenkinek mindent lehetett mondania.
Időnként meglátogatom a láncfűrészeseket, ott monarchia van. Nincsenek valójában moderátorok, a fórum tulajdonosa „uralkodik”.
Alapító tagja vagyok a Terra-kert fórumnak. Sőt, én fizetem a tárhely bérletet, és az enyém a domain név.
Kezdetben köztársaságként működött, aztán elkezdett átalakulni népi demokratikus köztársasággá.
Ki is iratkozom belőle, ahogy a fizetnivalókat valaki átveszi tőlem.
Szerintem tehát fontos az OFF. Növeli a fórumozók közti összetartozást. Viszont, ha valaki soknak tartja, és nem képes nem elolvasni, akkor szó nélkül illik abbahagyni.
Ésszerű egyébként vagy OFF, és ON szavakkal jelölni az elejét, és végét, vagy az egyesek által használt szürke betűszint alkalmazni.

Persze én mindig elfelejtem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése